jp

cc

ANVR SGR Calamiteitenfonds

88 tempeltour uitgebreidere informatie

Route: Osaka- Mt Koya- Wakayama- Tokushima- Shishikui- Kochi- Shimanto- Matsuyama- Iya vallei- Kyoto

Vertrek is dagelijks mogelijk. Beste reistijd: maart-juni en sept-november.

In de voetsporen van de Grote Meester KUKAI (postuum Kobo Daishi, 774- 835), stichter van het Shingon Boeddhisme, die in de 9e eeuw langs de 88 tempels op Shikoku eiland liep om verlichting te krijgen, legt u een deel af van deze beroemde 88 tempeltocht.
De hele route bestaat uit 88 tempels en is 1400 km lang.

Sinds de 9e eeuw trekken zijn volgelingen langs deze heilige pelgrimroute. Elk jaar maken duizenden Japanners deze legendarische tocht. Voor Japanners is dit een tocht die je 1 keer in je leven moet hebben gemaakt.

Het maakt niet uit hoe de route wordt afgelegd, dat kan helemaal te voet, op de fiets, per auto, met een bus of op de manier die u wilt.
De intentie om de tempels te bezoeken, te mediteren en zodoende Verlichting te krijgen, is wat er toe doet. Daarbij maakt het niet uit of u Boeddhist, Mohammedaan of Christen bent. Vele, vooral oudere Japanners, nemen zelfs een georganiseerde bustour die alle tempels aan doet.
Het is ook niet belangrijk om in 1 keer alle tempels te bezoeken, immers, u kunt nog vele malen naar Japan gaan en de rest van de route afleggen?
Bij elke tempel krijgt u tegen een kleine vergoeding een stempel in uw prachtige pelgrimboekje ten teken dat u er geweest bent.

Bij de bevolking heerst enorm veel respect voor de pelgrim die dan ook regelmatig onderweg giften (o-settai) ontvangt, die niet geweigerd mogen worden. De verlichting die u door het maken van deze pelgrimstocht verkrijgt, zal namelijk zeker afstralen op de gever van de gift, daarom is weigeren een belediging.

Net als de Japanners wandelt u, als een echte O-henro (pelgrim), uiteraard in het wit gekleed, bamboehoed op uw hoofd en pelgrimsstaf in de hand, in de voetsporen van de Grote Meester (Daishi).

Pelgrims die de hele tocht te voet maken, beginnen op Mt Koya (op Kii-schiereiland ten zuiden van Osaka), waar Kukai zijn kloostergemeenschap stichtte, die nu nog bestaat. Mt Koya is het centrum van het Shingon Boeddhisme. Op Mt Koya bevindt zich ook het Mausoleum van Kukai. De pelgrims brengen daar tribuut aan de Grote Meester, steken daarna per boot over naar Tokushima op Oost-Shikoku en beginnen aan hun tocht langs de 88 tempels waar ze anderhalf - 2 maanden over doen.
Velen keren zelfs terug naar Mt Koya om de cirkel rond te maken.

Shikoku 88 temple map

Hoe verloopt de reis?

Wij hebben 8 wandeldagen langs de mooiste tempels opgenomen en deze afgewisseld met enkele relaxdagen. Wij kiezen per dag enkele tempels voor u uit, zodat u niet alle 88 hoeft te bezoeken, want dat zou zeker 2 maanden in beslag nemen. Welke tempels wij opnemen hangt af van seizoen en plaats.

Wilt u liever niet 8 dagen lopen, maar toch deze reis in een rustig tempo maken? Dat kan met openbaar vervoer of autohuur. Vooral autohuur is aan te raden. De telefoonnummers van de tempels en de hotels kunnen van tevoren worden voorgeprogrammeerd in het perfecte navigatiesysteem van de huurauto. U rijdt met de auto tot dichtbij de tempel en gaat het laatste deel te voet tot aan de tempel. Heel veel Japanners maken de tocht op deze manier!

Uiteraard beginnen we in het hoog in de bergen gelegen tempeldorp Mt Koya (1000 m.), waar Kukai (postuum Kobo Daishi: Grote Meester) het Shingon Boeddhisme stichtte en waar zijn Mausoleum staat; eigenlijk is het geen Mausoleum want Kukai is daar, zoals het Shingon Boeddhisme zegt, voor eeuwig aan het mediteren. Daarna gaat u per trein naar Wakayama en vervolgens steekt u per boot de zee over naar Shikoku eiland en bezoekt u Tempel nr. 1 nabij Tokushima, waarvan gezegd wordt dat Kukai er is geboren. Verder bezoekt u 1 van de mooist gelegen tempels nr. 12, de Shosanji, hoog in de bergen gelegen, waar Kukai Boeddhistische rituelen uitvoerde en waar zijn standbeeld staat. Verder bezoekt u ook de tempel op Kaap Muroto waar hij mediteerde en zijn verlichting verwierf.

Waar overnacht u

Afhankelijk van de categorie die u kiest overnacht u in hotels, eenvoudige minshuku, mooie ryokan en indien gewenst een enkele keer in een tempel. In de tempelverblijven overnacht u in eenvoudige kamers zonder eigen bad/wc. Priesterpot inclusief (avondeten en ontbijt). Van 1 december – 1 maart zijn de meeste gastverblijven van de tempels gesloten. U kunt dan alleen in hotels of ryokans overnachten.

Tijdens de Relaxdagen verblijft u in comfortabele ryokans of hotels, bijna altijd met prachtig gemeenschappelijk hotspringbad. Aan het einde van de reis overnacht u in de diep verborgen Iya Vallei in een mooie onsen-ryokan. Hier krijgt u standaard kamers, maar passagiers die 1e klas en de luxe categorie hebben gekozen, overnachten in de mooiste kamers met schitterend uitzicht over de rivier en de vallei. Deze kamers hebben zelfs een eigen hotspringbad! Ook hier zijn 2 maaltijden inclusief.

 

Wilt u deze unieke Pelgrimstocht maken? Nodig: goede conditie en aanpassingsvermogen!