jp

cc

ANVR SGR Calamiteitenfonds

Steden informatie

Honshu, hoofdeiland van Japan

 

AMANOHASHIDATE

Eén van de drie mooiste uitzichten (‘landschapswonderen’) van Japan. Wandel de landtong van ca. 3,5 km bezaaid met pijnbomen en prachtige strandjes af en neem daarna stoeltjeslift of bergtreintje naar boven voor een panorama over de landtong.
Hierboven vindt u tevens een uniek wandelgebied.
Suggestie: Dagexcursie naar het schiereiland Tango (helaas met alleen Japans sprekende gids) met bezichtiging van het prachtige op palen gebouwde vissersdorp Ine. Daarna bezoekt u een zandmuseum met heus zingend zand! Verder langs schilderachtige kliffen en baaien, eindigend in de mooie onsen-plaats Kinosaki. Alle toeristen lopen hier in yukata(katoenen kimono) over straat.
De bus gaat terug naar Amanohashidate maar u kunt hier desgewenst in één van de vele onsen-ryokan of minshuku overnachten en de volgende dag doorreizen naar Tottori of Matsue of terug naar Amanohashidate.


HAGI EN TSUWANO

Op het uiterst-westelijke puntje van het hoofdeiland Honshu. Mooie oude stadjes, waarvan Tsuwano de mooiste is, middeleeuwse sfeer, bezienswaardigheden: de restanten van Hagi Castle en de pottenbakkers met Hagi-aardewerk. Hagi heeft verder een mooi strand.
In Tsuwano trekken duizenden karpers in de vijvers en in de smalle grachten uw aandacht; verdere attracties in Tsuwano: Inari-jinja schrijn en de oude stoomtrein die tussen Tsuwano en Ogori rijdt. Tsuwano staat bekend om zijn mooie hotspringbaden.


HAKONE / MT. FUJI

Vanaf Tokyo-Shinjuku in 1,5 uur met de mooie Odakyutrein (privé-spoorlijn) naar Hakone-Yumoto of met de Shinkansen-superexpress van Japan Railways van Tokyo-Station naar Odawara en dan plm. 40 minuten per bus naar Hakone.
Odakyu Spoorwegen heeft o.a. een 2 en 3 daagse Hakone Free Pass voor bus, boot, kabelbaan en bergtreintjes in dit gebied die via Tozai te bestellen zijn of door uzelf in Tokyo-Shinjuku of Odawara station gekocht kan worden.
Verlengen in Hakone zelf kan uiteraard als uw Tozai-tour u daar al brengt. Bezoekt u het Nationale Park van Hakone/Fuji of maak een mooie boottocht over het meer van Ashi.
In de onmiddellijke nabijheid van Hakone liggen aan het meer de Spa’s Moto-Hakone en Hakone-machi, waarvandaan de boottochten over Lake Ashi beginnen.
Ook een bezoek aan de oude verdedigingpost van Tokyo (dat voor 1868 Edo heette) in het Oude Hakone is interessant. Leuk is ook Hakone-Yumoto, waarvandaan u met een bergtrein omhoog kunt reizen naar Miyanoshita, een beroemde Spa met vele hete bronnen, tevens een schitterend wandelgebied, evenals het nog hoger gelegen Gora, eindpunt van de tandradbaan. Van hier kunt u verder met een kabelbaan de berg So-unzan op.
Of bezoekt u Gora Park, het grootste rotsenpark in de Oriënt of wat dacht u van het Openlucht Museum voor beeldende Kunsten “Chokoku-no-Mori” of neemt u een bus naar het historische Sengokubara Spa een hete bronnenplaats middenin in het bergwoud in het Nationale Park Fuji-Hakone.

Mt. Fuji


HIMEJI

Ten westen van Kyoto, tussen Kyoto en Okayama, ligt Himeji; in deze stad vindt u Himeji-Castle, het mooiste kasteel van Japan. Zeer geschikt als Dag uitstapje vanuit Kyoto of als onderbreking op de reis naar Hiroshima/Miyajima.


KAMIKOCHI

Spectaculairste plek met de hoogste pieken van de Japanse Alpen; o.a. Mount Yaridake, de Matterhorn van de Japanse Alpen. Ideaal wandelgebied met een onnoemelijk aantal trekkers en wandelpaden; overal spectaculaire uitzichten met de imposante bergen als achtergrond. Geliefd bij Japanners, dus heel vroeg reserveren, zelfs 8 á 9 maanden van tevoren is niet te vroeg!

Kamikochi


KANAZAWA

Noordwest Japan, aan de kust. Als verlenging in de Minshuku-B route of als verlenging vanuit Kyoto, dan wordt een 2 of 3-daags verblijf aangeraden. Bezienswaardig is het oude geishadistrict, waar u het Shima Geisha-House kunt bezichtigen; het beroemde Kenrokuen-park, bekend als één van de 3 mooiste parken van Japan, waarin u landschapsarchitectuur, theehuizen etc. vindt. Vroeger was het de buitentuin van Kanazawa Castle, waarvan nu alleen nog de Ishikawa Gate bestaat.Verder kunt u oude samoeraihuizen bezoeken.


KURASHIKI

Nabij Okayama gelegen middeleeuws stadje met oude, gerestaureerde huizen en grachten. Geschikt als daguitstapje vanuit Kyoto of als toevoeging op de reis naar Hiroshima/Miyajima. Goed te combineren met een bezoek aan Okayama waar u één van de 3 beroemdste parken van Japan vindt: het Korakuen-Park. Overnachting in Okayama of Kurashiki aangeraden.


MATSUE

Pittoresk gelegen aan de Noordwest kust van Honshu tussen een meer en een lagune. Bezichtigt u Matsue Castle, oude samoerai huizen en het Museum van Lafcadio Hearn, schrijver van beroemde mythen en sagen, nog steeds erg populair in Japan.
Verder in het nabijgelegen dorp Yasugi het prachtige Adachi Museum van Moderne kunst met een adembenemend mooie tuin. Gratis shuttlebusje vanaf Yasugi station en ook vanaf Yonago Station.
In de buurt van Matsue is een prachtig onsen- (hetebronnen) dorp “Tamatsukuri-Spa” met mooie 1e klas- en luxueuze ryokan.
Matsue is opgenomen in de Minshuku D route.


MATSUSHIMA (PIJNBOMENEILAND)

Nabij Sendai, Noordoost Japan. Eén van de drie landschapswonderen van Japan, fraai uitzicht over de honderden eilandjes voor de kust geheel begroeid met pijnbomen. (Matsu betekent pijnboom; shima betekent eiland).
Als u toch in de buurt van Sendai bent, vergeet u niet de beroemde houten poppen “Kokeshi” van Sendai te bewonderen!


MIYAJIMA

Romantisch eiland iets ten zuiden van Hiroshima in de Japanse “Inland Sea’ met spectaculair uitzicht vanaf Mount Misen.Wandelroutes variërend van 1-5 uur. Tempels, schrijnen waaronder de beroemde Itsukushima Schrijn waarvan de rode torii-poorten in zee staan, parken, vooral Momijidani-park is prachtig vanwege de vele Japanse esdoorns (Momiji). Op Miyajima vindt u tevens bergen en een uniek wandelgebied, strand (N.O. kust), aapjes in het Apencentrum op Mount Misen en tamme, maar uiterst brutale herten, die loslopen over het eiland. Overnachting mogelijk in hotels, Minshuku (budget) of ryokan (comf.) of schitterende, maar dure Ryokan (Japanse stijl hotels) waar u onder de esdoorns kunt ontbijten. Miyajima is o.a. opgenomen in de Minshuku D tour.


MT KOYA

Vanaf Kyoto of Osaka bereikbaar met grotendeels privé spoorlijnen en kabelbaan; tempelgebied in de bergen, ten zuiden van Osaka, (plm. 1,5 uur per trein) waar u een unieke belevenis kunt meemaken: een verblijf in een eeuwenoud klooster. (Reserveren noodzakelijk!) U eet, slaapt en verblijft hier in traditionele stijl in het gastenverblijf van de tempel.
Dat betekent vroeg op, de mogelijkheid het ochtendgebed bij te wonen en in ieder geval mee-eten met de vegetarische priestermaaltijd. Het graf van de grote Shingon-priester Kobo Daishi (bijgenaamd Kukai), de meest actieve stichter van boeddhistische tempels, is één van de bezienswaardigheden en niet te vergeten de overweldigende natuurlijke omgeving.
Bezoekt u één van de andere 1000 tempels in de omgeving of musea en verder zijn er ontelbare winkeltjes. Of maakt u een tocht naar Mount Yoshino, in het zuiden van Nara-prefectuur. Dit gebied is beroemd om zijn Japanse cipressen en kersenbloesem. In april en mei, als de bloesem volop bloeit, een streek van ongekende schoonheid.
Mt Koya is o.a. opgenomen in de Minshuku C route en in de Gastronomische Tour.
Vanuit Kyoto kunt u dit uitstapje ook als verlenging boeken, 2 overnachtingen wordt dan aangeraden.


NOTO SCHIEREILAND

Ten Noorden van Kanazawa, prachtig, ongerept natuurgebied. Terrasvormige rijstvelden. Stadje Wajima (uiterste noorden) is beroemd om haar Wajima lakwerk. Openbaar vervoer zeer schaars, autohuur kunt u via Tozai regelen.

OGIMACHI EN AINOKURA

Van deze 2 dorpen is Ogimachi het grootst en levendigst, Ainokura is veel kleiner en afgelegener. Shirakawago gebied, tussen Takayama en Kanazawa, in de vallei van de Shokawa-rivier, midden in de Japanse Alpen. Als verlenging in de Minshuku B-tour of met een halve dag reizen te bereiken vanaf Tokyo of Kyoto.
Samen met Tsumago één van de weinige plekjes in Japan waar de historie nog in volle glorie te zien is, een nostalgisch dorp met oude rieten huizen met hun typische “gassho-zukuri” daken -”in gebed gevouwen handen”-daken.
Voor de Japanse toerist is dit gebied de nostalgie ten top, hier bestaat het “Oude” Japan nog.
Beste reistijd: het gehele jaar door is het hier prachtig; van eind maart tot eind april worden in de dorpen vele daken van nieuw riet voorzien.
De kersenbloesem in de gehele vallei is fantastisch om te zien, maar begint vrij laat in dit gebied, nl. van mid april tot begin mei.
Wandelen kunt u uren in dit bergachtige Nationale park, met zijn bossen, bergen, watervallen en vooral zijn pittoreske dorpjes; verder is een bezoek aan het Folk Village Museum van Shirakawago en het Toyama Folk Museum zeer aan te bevelen.

Ogimachi


SADO EILAND

Een eiland van ongerepte natuur, woeste kliffen en kleine dorpjes, was ooit de gevangenis van Japan waar dissidenten van de shogun en ook artiesten gevangen werden gezet.
Neem een kijkje in de oude goudmijnen en rijd langs de adembenemende Skyline Road. Misschien kunt u een Nohvoorstelling of een optreden van de beroemde Kodotrommelaars wier thuishaven Sado is, meemaken.


SHUZENJI

Izu schiereiland (schiereiland ten zuiden van Hakone/Mt Fuji).
U kunt in ca. 1 uur met de trein (ook met de Shinkansen) vanuit Tokyo naar Atami. Vandaar kunt u via Tozai een auto huren om dit prachtige schiereiland te bekijken. Fraaie oude hotspring- bergdorpjes, waaronder Shuzenji, prachtige wandelwegen. Mooie stranden, vissersdorpjes en mooie natuur. Om het schiereiland goed te kunnen zien is een huurauto onontbeerlijk.


TAKAYAMA

Gelegen in een vlakte tussen de Japanse Alpen. Zeer de moeite waard is een bezoek aan het Kusakabe Museum, waar kunst en kunstnijverheid uit deze streek tentoongesteld is en aan het Yatai Kaikan-gebouw, waar de kleurrijke praalwagens van de Festivals van Takayama staan te pronken.
In de lente en herfst kunt u het Takayama Festival meemaken, dat elk jaar op 14 en 15 april en op 9 en 10 oktober plaatsvindt.
Het Hida Folklore Museum (Hida Minzoku-Mura) is een Openluchtmuseum waar oude boerderijen van Takayama zijn herbouwd en een boeiend beeld geeft van hoe de boeren vroeger leefden.
Erg interessant is tevens de markt aan de Miyagawa rivier ‘s Ochtends vroeg, waar boeren uit de omgeving hun producten verkopen. Naast musea, zijn er een paar interessante tempels te zien in Takayama.


TOTTORI

Noordwest Honshu, mooie stad, bekend om de kilometerslange zandduinen. De oude, beroemde film van Teshigahara “De vrouw in het Zand” (Suna no Onna) is hier opgenomen.
Vanaf Kyoto in een dag te bereizen, maar verblijf aangeraden.
Combineer het met een kort bezoek aan Amanohashidate, dat bekend is om zijn mooie uitzicht en dat aan de spoorlijn Tottori-Kyoto ligt.


TSUMAGO

Het meest traditionele bergdorp van Japan, tussen Tokyo en Kyoto iets ten noorden van Nagoya op plm. 550 m. hoogte gelegen aan de voet van de Japanse Alpen, zeer geliefd bij de Japanse toerist, dus ruim van tevoren reserveren!
Alles is hier nog in de stijl van weleer gebouwd. Tsumago ligt aan de oude pelgrimsroute van Tokyo naar Kyoto; wandelt u langs de oude Pelgrimsroute “Kyu-Nakasendo” en u waant zich in het oude Japan van de samoeraikrijgers; u drinkt natuurlijk Japanse groene thee in traditionele theehuizen en ‘s avonds wandelt u door de straatjes van Tsumago die worden verlicht door papieren lantaarns, heel romantisch.
In Tsumago en omgeving worden nog veel producten van hout gemaakt, eetstokjes, schalen etc.
Elk jaar op 23 november wordt het Tsumago Festival gehouden. De gehele bevolking is dan gekleed in kostuums van een aantal eeuwen geleden! Indien u voor een langere periode in Tsumago hebt gereserveerd, bezoekt u dan ook de volgende oude pleisterplaatsen in het Kiso-district, allen iets ten noorden van Tsumago aan de spoorlijn Matsumoto-Nagoya.
In Kiso-Hirasawa kunt u handgemaakt lakwerk en het lakwerkmuseum bewonderen. Narai en Kiso-Fukushima, oude stadjes met traditionele houten huizen en spectaculair is de kleine kloof Nezame no-toko, ook iets ten noorden van Tsumago.


WAJIMA EN NOTO-SCHIEREILAND

Verleng uw verblijf vanaf Kanazawa of Kyoto met een bezoek aan Noto Schiereiland (ten noorden van Kanazawa), beroemd om zijn terrasvormige rijstvelden; overnacht dan in het stadje Wajima (Tozai heeft daar een schitterende ryokan!) op de noordelijkste punt van Noto-hanto en bewonder het beroemde Wajima lakwerk.


YOSHINO-YAMA (Mt Yoshino)

Hoog op een bergrichel gelegen lang gestrekt prachtig tempeldorpje. Er zijn hier vele, mooie ryokan met (1 zelfs in een oude tempel) met hetebronnenbaden.
Beroemd vanwege de Kersenbloesem (ca 1-15 april) en de mooiste herfstkleuren van Japan (nov.)


YUNOMINE ONSEN

Schilderachtig bergdorpje gelegen aan de oude Kumano Kodo pelgrimsroute, in het zuiden van Kii hanto, het schiereiland ten zuiden van Osaka en Nara. Hier kunt u eindeloos wandelen over de oude Kumano pelgrimsweg en urenlang in de fantastische, pure (medicinale) hete bronnen relaxen.
Elke ryokan heeft een binnen- en buiten onsen (hotspring). Een zeer speciaal bronnetje midden in het dorp, de “Tsuboyu” met naar men zegt het beste bronnenwater van heel Japan, trekt bezoekers uit heel Japan die er een bad komen nemen (tegen geringe kosten).
In de buurt zijn vele beroemde tempels o.a. de heilige Kumano Tempel en de Nachi Tempel. Vervoer per bus weliswaar mogelijk, maar huurauto van harte aanbevolen, daar de bussen maar een paar keer per dag rijden.

Yunomine


Kyushu Eiland


MOUNT ASO (VULKAAN)

De mooiste route is per bus van Beppu naar Mount Aso.
Deze 1592 meter hoge berg is het centrum van het nationale park Aso-Kuju. De krater van Mt. Aso heeft nog vijf kegels, waarvan er één nog actief is. U kunt tot boven op de berg, waar u een ongehinderd en magnifiek uitzicht heeft op de krater.


BEPPU EN YUFUIN

Beppu, stad van 136.000 inwoners is het Mekka van de warme bronnen, het gebied telt er maar liefst 3000. Beroemd zijn de Jigoku, poelen van wit of bruingekleurd bronwater.
Verder kunt u een bezoek brengen aan het Marine Palace Aquarium en de Takaaki berg, waar veel apen los rondlopen, en vandaar lokaal beter bekend als de’ Apenberg’.
Yufuin is een mooi authentiek plaatsje met hete bronnen, op 30 minuten per bus vanaf Beppu.
Yufuin ligt in de bedding van de rivier de Yufu, aan de voet van de berg Mt. Yufu. Wanneer u Mt. Yufu op een herfstmorgen nadert, komt de berg op indrukwekkende wijze tevoorschijn uit de dikke mistdeken die de berg ‘s ochtends tijdelijk aan het oog onttrekt.
Maar ook in de zomer heeft Yufu een aparte bekoring. Dan zwermen er ‘s avonds duizenden kleine vuurvliegjes rond, de Genji-botaru, die Yufuin eveneens nationale bekendheid geven.
Er is een groot aantal indrukwekkende Japanse-stijl historische musea en gebouwen in Yufuin. In sommige ervan zijn traditionele restaurantjes gevestigd. Hier vindt u vele minshuku en ryokan, allemaal met eigen binnen- en buiten hotspringbaden.


KUROKAWA ONSEN EN NABURIGE PLATTELAND

Wonderschoon hotspringstadje in bergachtig gebied, wandelparadijs, niet ver van Aso. Bijna alle ryokans hier hebben vele verschillende hotspringbaden waaronder een Rotenburo, een hotspring in de open lucht, het ene bad nog mooier dan het andere, kortom Wellness op zijn best.

Kurokawa


NAGASAKI

De stad met de langste verbintenis met Nederland.
Onze voorvaderen zaten er als enige Westerlingen meer dan 250 jaar op het schiereiland Deshima. Bezoekt u zeker deze oude Hollandse handelspost, die weer schitterend is opgebouwd, geheel in de stijl van weleer. Van hieruit dreven onze voorvaderen in de 17e en 18e eeuw handel met Japan.
Bezoekt u ook Glover Mansion, dat beter bekend staat als het huis van ‘Madame Butterfly’, hoog gelegen met prachtige tuinen en schitterend uitzicht over de baai.
Tenslotte het Vredespark. Loopt u ook door de stad en bezoek het Museum van History and Culture (v/h Ijinkan-museum van buitenlandse invloeden), waar veel over de Japans-Nederlandse invloed bewaard is gebleven.
Vanaf de top van de Inasayama-berg (bereikbaar met kabelbaan) prachtig uitzicht over Nagasaki.
Op 1,5 uur afstand (per trein of bus) vanaf Nagasaki kunt u het op Nederland gebaseerde themapark “Huis ten Bosch” in Sasebo bekijken.

Nagasaki

 

Shikoku Eiland


ASHIZURI-MISAKI KAAP

Een woeste, bosrijke kaap op het uiterste puntje van zuidwest Shikoku; prachtige bergen, spectaculaire vergezichten; tochten mogelijk in boten met een glazen bodem om de koraalriffen te zien (vanaf de plaats Minokoshi, echter uitsluitend Japans-sprekende gids).


MATSUYAMA

Leuke stad met mooi kasteel met enorm park eromheen. Met kabelbaan of stoeltjeslift gaat u 300m omhoog waarvandaan u het kasteel kunt bekijken. Mooiste, oudste onsen hotspring van Japan in het naburige Dogo Onsen, 10 min. met het oude trammetje.

Matsuyama Castle


TAKAMATSU

Op Noordoost Shikoku. Deze stad is bekend om het Ritsurinpark, één van de drie mooiste landschapsparken van Japan.
Net buiten Takamatsu in Yashima, hoog boven Takamatsu gelegen in een bergachtig park, vindt u Shikoku Mura, een park waarin oude boerderijen van heel Shikoku zijn verzameld en tentoongesteld.
Verder ligt er boven op de berg een tempelcomplex en overblijfselen van de legendarische strijd in 1181 tussen de Taira (meestal Heike genoemd) en de Minamoto- (meestal Genji genoemd) clans. De Minamotoclan kwam als winnaar uit de strijd. De Heike-clan en hun aanhangers vluchtten naar verborgen gebieden over heel Japan om niet ontdekt te worden. Veel van deze verborgen gebieden heeft Tozai in de tours opgenomen, Yashima is er een van. Het uitzicht over Takamatsu is overweldigend. U kunt in Yashima overnachten in een ryokan.
In het nabij gelegen Kotohira (ca. 1 uur per trein, sneller per auto) vindt u het befaamde Shinto Schrijnencomplex Konpira hoog in de bergen gelegen, waar u zich naar boven kunt laten dragen in een palanquin als in de dagen van weleer tot de Hoofdschrijn om de 800 treden van de trap te omzeilen. Nog eens 500 treden verder naar boven is de Inner Shrine.

Takamatsu Ritsurin Garden


UCHIKO

Rustiek stadje, 26 km ten zuiden van Matsuyama, ooit beroemd om zijn kaarsenindustrie. Mooie traditionele huizen en een prachtig Kabuki theater.
Op 30 -40 min. afstand met de bus (1 x per dag, niet op zondag) kunt u Ishidatami, een afgelegen bergdorp met mooie rijstvelden bezoeken. Graag regelen wij autohuur voor u om dit afgelegen dorp te bezoeken. Overnachten kan hier ook in de enige, traditionele minshuku van het dorp.

Uchiko